Istoricul Parohiei Dragova

Istorie Ianuarie 21, 2013

     Parohia Dragova (cătun), aparţine Protopopiatului Roznov din Arhiepiscopia Iaşilor, fiind formată din vechiul sat Dragova (Cotreanţa) ,aşezat la poalele dealului Bărcăneşti ,vestul şesului râului Bistriţa ,având ca vecinătăţi: la Sud, graniţa cu judetul Bacău; la Est,şesul râului Bistriţa cu satul Frunzeni la Nord comuna Cândesti; la Vest ,pe deal satul Bărcăneşti.

     Se poate ajunge la biserică pe şoseaua care leaga comuna Costişa de comuna Cândeşti, făcând stânga după podul Dragovei; pe drum de ţară pietruit aproximativ 1 km.

     Parohia Dragova a fost filie a parohiei Bărcăneşti până în anul 2002 ,nefiind până atunci biserică în sat, iar oamenii ducându-se mai cu greu la biserica Bărcăneşti pentru rugăciune.

     Un grup de credincioşi din sat ajutaţi de Părintele Arcadie au început demersurile pentru înfiinţarea unei noi parohii fiind şi perioada în care PF Părinte Daniel ,pe atunci mitropolit al Moldovei derula programul „Nici un sat fără biserică’’.Aceşti oameni aveau la bază principalul motiv al lipsei bisericii aici vale unde existau circa 90 de familii şi nevoia deplasării cu dificultate peste deal pentru participarea la slujbe, mai ales pentru bătrâni.

     Acest fapt a fost constatat chiar de IPS Calinic Botoşăneanu ,episcop vicar ,care a analizat situaţia la faţa locului ,propunând chiar două locuri pentru construirea bisericii noi.După obţinerea aprobării pentru înfiinţare în data de 24 iunie 2003 a avut loc sfinţirea locului şi punerea pietrei de temelie de către IPS Calinic împreună cu preoţii vecini ,pe pământul donat de familia ifimeştilor. În curând credincioşii au adunat materiale şi în data de 5 octombrie 2003 au început construirea Paraclisului în care se slujeşte şi în prezent, fiind amenajat cu tot ce trebuie pentru oficierea slujbelor religioase şi a Sfintei Liturghii.Credincioşii au fost îndrumaţi şi au primit sfat pentru aceată lucrare de la Părintele Lica Vasile din Bărcăneşti.

   Fiind socotit providenţial ,clopotul bisericii a fost adus chiar de Buna-Vestire,24 martie 2004, creând un moment emoţionant pentru credincioşi.

SFINŢIREA PARACLISULUI a fost săvârşită în data de 24 aprilie 2005 de către preoţii Lica Vasile şi Butescu Ioan, după un an şi jumătate de la începerea construcţiei.

Au urmat apoi oficierea Sfintelor Liturghii, prin rotaţie de către Părintele Vasile Lica până înspre toamnă.

NUMIREA PRIMULUI PREOT PAROH ŞI RIDICAREA NOII BISERICI

     Începând cu data de 1 noiembrie 2005 a fost numit paroh în această parohie Preotul Iosif Buruiană ,fiind instalat de către Părintele Protopop Vasile Ţoc.

     În timpul iernii preotul paroh s-a instalat în parohie şi a început demersurile pentru construirea noii biserici.Imediat din primăvara lui 2006 s-au început săpăturile pentru fundaţie ,turnându-se temelia şi placa bisericii care a fost supraînălţată în toamna lui 2007 prin iniţiativa domnului primar Grigoraş Vasile, care a ajutat personal cu oameni de la primărie pentru aceasta.

    Anul următor (2008) a început zidirea bisericii din cărămidă adusă din Republica Modova (Chişinău) până la prima centură de sub geamuri.Zidirea a fost efectuată de echipa domnului Ploscaru Samuel ,care a lucrat până la terminarea acoperişului. Cărămida zidită până la prima centura a fost donată de primăria Cândeşti urmând ca de aici până la centura finală(deasupra geamurilor) să fim ajutaţi de domnul Culiţă Tărâţă care a trimis cărămida necesară.

     În anii 2009-2010  s-a lucrat la acoperişul bisericii care s-a efectuat din lemn acoperit cu tablă din inox.

     Din 2010 până în 2012 s-au executat lucrări de finisaje interioare (tencuieli şi glet)precum şi tâmplăria bisericii. Un moment important din 2011 a fost aşezarea crucilor din inox executate de Ionuţ Grigoras, pe biserica nouă.

     Tot în 2012 ,luna mai a fost montată noua catapeteasmă executată timp de un an de sculptorul Ioan Cenuşă de la Slobozia, din lemn de stejar.

     Cu ajutorul lui Dumnezeu dorim să ducem la bun sfârşit lucrările de construire a bisericii noastre încununate de sfinţirea ei.

     După cum s-a şi amintit protul paroh locuieşte în parohie împreună cu familia sa ,doamna preoteasă şi cei 3 copii: Ioan(7 ani), Maria( 5 ani) şi Ana (3 ani). Pe lângă slujirea şi misiunea de preot paroh părintele se îndeletniceşte şi cu agricultura(legumicultură) completând astfel nevoile financiare ale familiei sale din această mică parohie.

     Programul liturgic este unul normal cu Liturghie duminica şi în sărbători , Vecernie sâmbătă seara ,Sfântul Maslu în posturi ,activităţi cultural-misionare cu copiii satului şi activităţi filantropice,etc .